Blogi

Arvonlisäveron takaisinlainaus – veronpalautus voidaan nyt kuitata maksuerien lyhennyksiksi

Taloushallintoliitto muistuttaa uutisessaan 16.2.2021 siitä, että Verohallinto voi nyt kuitata yritykselle tulevia veronpalautuksia myös arvonlisäveron takaisinlainauksessa sovittujen maksuerien lyhennyksiksi. Laki esti kuittauksen 31.12.2020 saakka, mutta enää veronpalautusta ei makseta yritykselle takaisin, jos sitä voidaan käyttää takaisinlainauksessa syntyneiden maksuerien suorituksiksi.

raha verotus laskin arvonlisävero verohallinto yrittäjyys yritysverotus

Arvonlisäverotuksen takaisinlainauksesta säädettiin kesäkuussa 2020 yhdeksi keinoksi yrityksille turvata rahoituksen saatavuus koronatilanteen vuoksi. Takaisinlainaus toteutettiin veronkantolain mukaisena maksujärjestelynä. Takaisinlainaus kohdistui tammi-maaliskuussa erääntyneisiin ja maksettuihin arvonlisäveroihin silloin, kun yritys oli arvonlisäveroilmoittamisen osalta ns. kuukausimenettelyssä.

Säännökset arvonlisäveron takaisinlainauksesta otettiin veronkantolakiin (L 484/2020) sekä lakiin veronlisäyksestä ja viivekorosta (L 485/2020). Lainmuutosten jäljiltä Verohallinto lisäsi 24.6.2020 kiellon palautusten käytölle maksujärjestelyistä noudatettavasta menettelystä antamaansa päätökseen.

Kun yritys maksaa maksujärjestelyä suunnitelman mukaisesti ja kun palautuksia käytetään maksujärjestelyssä oleville veloille, maksujärjestely tulee itse asiassa nopeammin maksetuksi loppuun kuin mitä Verohallinto on alun perin edellyttänyt.

Mikäli yrittäjä haluaa edetä lyhennyssuunnitelman mukaisin rahavirroin Verohallintoon päin, se edellyttää häneltä tarkkuutta ja myös osaamista verovelvoitteiden sekä niihin kohdistettavien maksujen ja palautusten käytöstä. Jos yrittäjä pystyy selvittämään OmaVero-palvelun tiedoista, että palautusta on käytetty maksujärjestelyn erälle kokonaan tai osittain, hän voi mitoittaa erään kohdistettavan maksusuorituksensa palautuksen verran pienemmäksi. Optimoinnin pitäisi mennä kuitenkin oikein, sillä maksujärjestelyn erien maksupuutteet aiheuttavat maksujärjestelyn raukeamisen.

talouskuri korona arvonlisävero takaisinlainaus veronpalautus verotus yrittäjyys

Mikä arvonlisäveron takaisinlainaus?

Eduskunta hyväksyi 22.6.2020 lakiesityksen arvonlisäveron takaisinlainauksesta. Siinä Verohallinto maksaa hakemuksesta takaisin yrityksen alkuvuonna (tammi-maaliskuussa) 2020 maksamat arvonlisäverot, ja niiden maksamisesta jälleen takaisin Verohallinnolle tehdään maksuohjelma.

Takaisinlainausta ei voinut hakea, mikäli yrityksellä oli veroja ulosotossa tai jos se oli laiminlyönyt veroilmoitusten antamisen. Takaisinlaina on vakuudeton luotto eli Verohallinto ei edellytä esimerkiksi takauksia lainan takaisinmaksamiseksi. Mikäli yritys ei pysty maksamaan lainaa takaisin, maksuohjelma peruuntuu ja ohjelmassa mukana olevat verot ovat heti perittävissä yritykseltä.

Takaisinlainatulle arvonlisäverolle peritään 2,5 prosentin suuruista korkoa. Korko on vähennyskelvoton yrityksen tuloverotuksessa. Laina poikkeaa siis normaalista pankkilainasta, jonka korko on yleensä yrityksen tuloverotuksessa vähennyskelpoinen. Osakeyhtiön verotuksessa korko vastaa 3,13 prosentin suuruista tuloverotuksessa vähennyskelpoista korkoa. Arvonlisäveron takaisinlainauksessa korko juoksee veron alkuperäistä eräpäivää seuraavasta päivästä lähtien, vaikka vero on ollut valtion kassassa, kun yritys on maksanut veron ajallaan eräpäivänä. Kun kyse on esimerkiksi 12.1.2020 erääntyneestä ja maksetusta arvonlisäverosta, korko lähtee juoksemaan eräpäivää seuraavasta päivästä tammikuussa, vaikka Verohallinto olisikin palauttanut veron hakemusten perusteella vasta heinäkuun 2020 aikana.

 

Lähteet:

Taloushallintoliitto, 22.6.2020. Yritys voi lainata takaisin alkuvuonna maksamansa arvonlisäveron – ota huomioon nämä asiat

Taloushallintoliitto, 16.2.2021. Arvonlisäveron takaisinlainaus – veronpalautukset voidaan nyt kuitata maksuerien lyhennyksiksi

Aukioloajat: ma-to klo 8.30 - 16.00 pe klo 9.00 - 15.00. Kesäaikana pe suljettu. Korona-aikaan olemme osittain etätyössä.