Blogi

Hyvää Juhannuksen aikaa – keskikesän taikaa!

Juhannus oli Suomessa alkujaan pakanallinen Ukon juhla. Keskiajalla kristinuskon myötä se muutti nimensä juhannukseksi Johannes Kastajan mukaan. Monet pakanalliset hedelmällisyysriitit ovat säilyneet Pohjolassa, jossa elettiin sopusoinnussa luonnon kanssa ja yritettiin lepyttää maan voimia.

Juhliipa juhannusta, keskikesän juhlaamme, syystä tai toisesta (tai jättää juhlimatta), hetki on mitä mainioin ympäröivän, kauniin Suomen luonnon ihastelemiseen. Oivallinen hetki siis tarttua juhannustaikoihin!

Kansanperinteen mukaan hyvän naimaonnen saa, jos esimerkiksi kieriskelee alasti kasteisella niityllä, hyppii seitsemän aidan yli tai vaikkapa tanssii juhannuskokon ympärillä. Jos on uskomista juhannuksen rakkauden taikaan, valoisa yö antaa loistavan tilaisuuden nähdä tulevan puolisonsa vaikkapa

  • kurkkaamalla kaivoon tai lampeen tai lähteeseen
  • pesemällä kasvot joenrannassa ja katsomalla vastarannalle
  • seisomalla rantakivellä ilkosillaan veteen katsoen
  • asettamalla vastakkain kaksi peiliä ja katsomalla toiseen, toisesta peilistä puolison kuvajaisen nähden
  • keräämällä seitsemän kukkaa tai yrttiä (tässä variaatioita moneen makuun: toisissa uskomuksissa kukat kerätään seitsemältä eri niityltä ja joissakin tarvitaan yhdeksän eri kukkaa yhdeksältä eri niityltä), jotka asettelee tyynynsä alle, puolison ilmestyessä unessa
  • seisomalla alasti kolmen tien risteyksessä, puoliso on ensimmäinen risteystä lähestyvä (toimistomme huomautus: tätä emme kuitenkaan suosittele kovin julkisella paikalla)

Juhannusyönä naimattomien naisten on tarkkaan kuunneltava myös käen kukuntaa. Niin monta kertaa, kun käki kukkuu on vuosia sulhasen löytymiseen. Jos käki ei kuku ollenkaan, tulee sulhanen jo samana vuonna. Alasti saunasta heitetty saunavasta näyttää ilmansuunnan, josta tuleva sulho tulee. Siitä suunnasta ensimmäinen kävelevä mies on  tuleva puoliso.

Miehet näkevät tulevan vaimonsa yksinkertaisen kokeen avulla: Jos heittää 9 silmäneulaa juhannusyönä lähteeseen tai suonsilmään kultaisen sormuksen läpi näkee lähteen kalvossa morsiamensa. Enteen tulevasta vaimosta voi nähdä myös menemällä istumaan hajareisin kolme kertaa muutetun talon harjalle.

juhannus kesä juhla kukkaseppele suomi kauneus luonto kokko

Lähteet:

ET-lehti, Vääräniemi, A. & Linkoheimo, E. 20.6.2018. 10 perinteistä juhannustaikaa – keskikesä on rakkauden juhla.

Anna-lehti, Elina, L. 22.6.2007. Oletko jo kokeillut näitä juhannustaikoja? – Luvassa rakkautta, sulhasia ja hyvät naurut

 

Perinteisten juhannustaikojen sijaan voipi kokeilla myös modernimpia taikoja:

City-lehti, 22.6.2016. 8 x moderni juhannustaika

Aukioloajat: ma-to klo 8.30 - 16.00 pe klo 9.00 - 15.00. Kesäaikana pe suljettu. Korona-aikaan olemme osittain etätyössä.