Blogi

PRH: Keskinäinen kiinteistöosakeyhtiö: ilmoita oikea yritysmuoto, ei tilinpäätöstä

Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) lähettämän tiedotteen mukaan PRH on lähettänyt marraskuun alussa 15 000 osakeyhtiölle ja osuuskunnalle kirjeen, jossa yrityksiä muistutetaan tilinpäätöksen ilmoittamisvelvollisuudesta. Kirje on lähtenyt myös yhtiöille, jotka on merkitty kaupparekisteriin osakeyhtiöiksi, mutta jotka tosiasiassa ovat keskinäisiä kiinteistöosakeyhtiöitä. Tämä johtuu siitä, että keskinäisen kiinteistöosakeyhtiön yritysmuodon rekisteröinti ei ollut mahdollista ennen vuotta 2019, ja tästä syystä useimpien ennen vuotta 2019 perustettujen yhtiöiden rekisteröity yritysmuoto on osakeyhtiö. Keskinäinen kiinteistöosakeyhtiö ei ilmoita tilinpäätöstään kaupparekisteriin, joten keskinäiset kiinteistöosakeyhtiöt voivat jättää saamansa kirjeen huomiotta.

Kirjeen saaneiden keskinäisten kiinteistöosakeyhtiöiden kannattaa kuitenkin nyt oma-aloitteisesti ilmoittaa yritysmuotonsa kaupparekisteriin, ilmoitus on maksuton. Kun yritysmuoto on rekisteröity, yhtiötä käsitellään kaupparekisterissä keskinäisenä kiinteistöosakeyhtiönä eikä osakeyhtiönä. Edellytyksenä on, että yhtiö täyttää keskinäisen kiinteistöosakeyhtiön määritelmän yhtiöjärjestyksensä perusteella. Keskinäisestä kiinteistöosakeyhtiöstä säädetään asunto-osakeyhtiölain 28 luvun 2 §:ssä.

 

Aukioloajat: ma-to klo 8.30 - 16.00 pe klo 9.00 - 15.00. Kesäaikana pe suljettu. Korona-aikaan olemme osittain etätyössä.