Blogi

Tulorekisteri laajenee 1.1.2021 – huomioi käyttökatko 30.12.-1.1.

Tulorekisteriyksikön joulukuun 2020 uutiskirjeestä poimittua:

Vuodenvaihteessa 2021 kaksi vuotta täyttävä tulorekisteri laajenee, kun etuuksien maksajat aloittavat etuus- ja eläkemaksujen ilmoittamisen rekisteriin. Tiedon käyttäjien joukkoon liittyy samalla ulosottoviranomainen. Uudistuksen tavoitteena on parantaa viranomaispäätösten laatua ja nopeuttaa niiden tekemistä. Tulorekisteriin on tähän mennessä tehty lähes 100 miljoonaa palkkatietoilmoitusta ja tietoja on edelleen jaettu miltei 800 miljoonaa kertaa.

Huomaathan, että laajenemisesta johtuen tulorekisteri on suljettu vuodenvaihteessa 30.12.2020–1.1.2021. Katkon aikana tulorekisteriin ei voi antaa ilmoituksia rajapinnan tai sähköisen asiointipalvelun kautta. Sähköinen asiointipalvelu on suljettu eikä sieltä voi myöskään katsella tietoja tai tilata raportteja tai aineistoja. Myös rajapinnat ovat kiinni.

Tulorekisteriin ilmoitettavia etuuksia ovat esimerkiksi vanhuuseläke, työttömyyspäiväraha tai lapsilisä. Näitä etuustuloja ilmoittavat vain laissa määritellyt etuuden maksajat, kuten Kela, työeläkelaitokset ja työttömyyskassat.

– Kun tulorekisteri laajenee, ovat tulotiedot entistä kattavammin saatavilla yhdestä paikasta, jolloin erilaisten päätösten laatu paranee ja niiden tekeminen nopeutuu. Jatkossa tiedon käyttäjät voivat hakea reaaliaikaiset maksutiedot palkkojen lisäksi myös eläkkeistä ja etuuksista oman päätöksentekonsa pohjaksi. Tämä helpottaa kansalaisten asiointia: heidän tarvitsee täydentää viranomaisille vain ne tiedot, jotka eivät ole tulorekisteriin kerättyinä, kuvaa Tulorekisteriyksikön johtaja Terhi Holmström etuuksien mukaan tulon merkitystä.

On hyvä huomioida, että 1.1.2021 alkaen Verohallinto määrää myöhästymismaksun, jos tulorekisteriin pakollisina ilmoitettavat tiedot maksetuista palkoista ilmoitetaan maksupäivää seuraavan kalenterikuukauden kahdeksannen päivän jälkeen. Tulotietojärjestelmästä annettuun lakiin perustuvien myöhästymismaksujen tarkoituksena on edistää oikeiden tietojen ilmoittamista oikeaan aikaan. Ajoissa saaduista ja oikeista tiedoista hyötyvät kaikki tiedon käyttäjät. Palkkatietojen myöhästymismaksujen siirtymäaika kesti kaksi vuotta. Etuuksien ja eläkkeiden ilmoittamisessa myöhästymismaksujen siirtymäaika päättyy vuoden 2021 lopussa.

HUOM! Katso-tunnisteiden ja -valtuuksien käyttö tulorekisterin sähköisessä asiointipalvelussa päättyy 30.4.2021. Onhan sinulla jo Suomi.fi-valtuudet kunnossa? Katso-tunnisteen ja Katso-valtuuksien käyttö Verohallinnon palveluissa, mukaan lukien tulorekisteri, sai lisäaikaa 30.4.2021 asti. Tullin asiointipalveluissa Katso-palvelua voi käyttää helmikuun loppuun. Muiden viranomaisten, esimerkiksi KELA:n osalta Katson käyttö päättyy ainakin tämän hetkisen tiedon perusteella alkuperäisen suunnitelman mukaan 31.12.2020. (TAL Taloushallintoliiton uutiskirje 11.12.2020.)

Aukioloajat: ma-to klo 8.30 - 16.00 pe klo 9.00 - 15.00. Kesäaikana pe suljettu. Korona-aikaan olemme osittain etätyössä.