Blogi

Yrittäjä – näin valmistaudut kustannustuen toisen kierroksen hakuun!

Yrittäjät-lehti listasi 18.11.2020 valmistautumisohjeet yrittäjille kustannustuen toisen kierroksen hakuun. Muista tehdä Suomi.fi-valtuutus, tarkistaa Verohallinnolle ilmoittamasi tilinumero, tehdä alv-ilmoitus ajallaan Verohallinnolle sekä arvioida yrityksesi tilanne, liikevaihdon kehitys ja kulut.

Yritysten kustannustuki on tarkoitettu yrityksille, joiden liikevaihto on pudonnut koronapandemian vuoksi. Se on tarkoitettu muun muassa palkkakuluihin ja vuokriin. Toisella kierroksella kustannustuen ehtoja muutetaan muun muassa niin, että liikevaihdon minimialaraja poistuu. Lisäksi tukikausi pitenee viiteen kuukauteen. Lakiesityksen mukaan kustannustukea voi hakea, vaikka yritys olisi jo saanut muita suoria koronatukia. Jo myönnetyt tuet huomioidaan kuitenkin kustannustuen määrässä siten, että tuet yhteenlaskettuina eivät saa ylittää 800 000 euroa.

TAL Taloushallintoliiton 11.12.2020 mukaan jatkohaku on tarkoitus avata 21.12.2020, ja hakuaika jatkuu helmikuun 2021 loppuun. Tukiviranomaisena toimii Valtiokonttori, joka tiedottaa tarkemmin aikatauluista. Valtiokonttori kertoo verkkosivuillaan, että haun avautumispäivä vahvistetaan 18.12.2020. Lakimuutos (HE 205/2020) yritysten määräaikaisen kustannustuen jatkokaudeksi (ns. Kustannustuki II) on vahvistettiin 11.12.2020 tasavallan presidentin esittelyssä. Jatkokaudellakin kustannustuen ehtona on se, että sekä toimialan että yrityksen liikevaihto on laskenut merkittävästi. Tukea voi saada, jos toimialan liikevaihto on vähintään 10 prosenttia vertailukauden liikevaihtoa pienempi ja yrityksen liikevaihto 30 prosenttia tukikauden keskimääräistä kuukausikohtaista liikevaihtoa alempi.

Kustannustukea voidaan myöntää myös yritykselle, jonka toimialaa ei ole nimetty valtioneuvoston asetuksessa, jos yritys hakemuksessaan osoittaa, että sen liikevaihto on laskenut edellytetyllä tavalla ja liikevaihdon lasku johtuu erityisen painavista koronapandemiaan liittyvistä syistä.

Tutustu myös Tilisanomien artikkeliin Koronaan liittyvät julkiset avustukset ja niiden käsittely kirjanpidossa. Artikkelia päivitetään Valtiokonttorista saatujen lisätietojen mukaan.

Aukioloajat: ma-to klo 8.30 - 16.00 pe klo 9.00 - 15.00. Kesäaikana pe suljettu. Korona-aikaan olemme osittain etätyössä.