Osakeasuntojen paperiset osakekirjat ovat vähitellen poistumassa käytöstä. Kaikki tiedot osakehuoneistojen omistuksesta siirretään sähköiseen huoneistotietojärjestelmään, joka on Maanmittauslaitoksen ylläpitämä osakehuoneistorekisteri. Asunto-osakeyhtiö siirtää osakeluettelonsa rekisteriin, ja rekisteristä saatava sähköinen omistajamerkintä korvaa paperiosakkeet. Taloyhtiöiden tulee siirtää osakeluettelonsa vuoden 2023 loppuun mennessä. Jos taloyhtiö on perustettu vuonna 2019 tai sen jälkeen, yhtiö on alusta alkaen rekisteröity huoneistotietojärjestelmään – näillä yhtiöillä ei ole ollutkaan paperisia osakekirjoja.
Entä jos osakekirja onkin liian hyvässä jemmassa eikä löydy? Taloustaito-lehdessä on käsitelty aihetta vastikään.
Asunto-osakekirja on arvopaperi, jonka toimittamalla Maanmittauslaitokselle osakas osoittaa omistuksensa. Kun ennen vuotta 2019 perustetun taloyhtiön osakeluettelo on siirretty, osakkeenomistajan on haettava omistuksensa rekisteröintiä Maanmittauslaitokselta. Osakeluettelon siirtämisen jälkeen omistuksen rekisteröinnille on aikaa 10 vuotta, ellei asunto sitä ennen vaihda omistajaa. Kun rekisteröinti on selvä, Maanmittauslaitos mitätöi vanhat paperiosakkeet. Mitätöidyt osakekirjat on mahdollista lunastaa takaisin maksua vastaan, jos ne halutaan säilyttää esimerkiksi muistona historiatietojensa puolesta.
Jos osakekirjoja ei ole enää tallessa tai esimerkiksi kuolinpesää selvitettäessä ei tiedetä niiden säilytyspaikkaa, osakekirjat tulee kuolettaa. Kuoletusta hakevan pitää luotettavasti osoittaa, että hänellä on siihen oikeus. ”Laki määrää taloyhtiöt pitämään osakeluetteloa, ja osakkeiden omistajat käyvät ilmi luettelosta. Osakkeiden omistuksen voi osoittaa isännöitsijäntodistuksella.” Myös vainajan omistus voidaan osoittaa isännöitsijäntodistuksella. Silloin osakkeiden kuoletusta hakevan on esitettävä isännöitsijäntodistuksen lisäksi todistus osakkeenomistajan kuolemasta sekä siitä, että hakija on osakkeenomistajan kuolinpesän osakas. Kun osakekirjat on kuoletettu, taloyhtiö voi tilata uudet paperiset osakekirjat painosta, mieluiten turvapainosta. Turvapaino vaatii tarkat selvitykset osakkeista ja niiden omistuksesta ennen kuin osakekirjat painetaan.
Jos taloyhtiön osakeluettelo on jo siirretty huoneistotietojärjestelmään, osakas saa rekisteröityä omistuksensa sinne esittämällä käräjäoikeuden päätöksen siitä, että kadonneet osakekirjat on kuoletettu. Uusia osakekirjoja ei tarvitse enää painattaa. Jos osakekirjat ovat pankissa lainan vakuutena, osakkeenomistaja voi valtuuttaa pankin hakemaan omistuksen rekisteröintiä ja osakekirjojen mitätöintiä Maanmittauslaitokselta.
Kun asuntolaina on täysin maksettu, pankin hallussa panttina toiminut paperinen asunto-osakekirja vapautuu osakkaan itsensä vastuulla säilytettäväksi. Sähköisen huoneistotietojärjestelmän ansiosta osakkaiden ei enää näissä tilanteissa tarvitse hankkia tallelokeroa tai muutoin jemmata papereita, kuten ennen vanhaan – kunhan vain muistaa toimittaa arvopaperinsa Maanmittauslaitokselle rekisteröitäväksi.
Taloustaito, Kaskinen, H. 19.3.2021. Kun asuntolaina on maksettu, älä jätä asunto-osakekirjaa turhanpantiksi
Taloustaito, Simola, U. 26.2.2021. Apua, asunnon osakekirjat hukassa! Selviänkö ilman?
Aukioloajat: ma-to klo 8.30 - 16.00 pe klo 9.00 - 15.00. Kesäaikana pe suljettu. Korona-aikaan olemme osittain etätyössä.