Tämä blogiteksti jatkaa korona-aikaan liittyvien yritys- ja henkilöverotuksen kysymysten käsittelyä. Lue myös ensimmäinen osa: Korona & verotus osa 1/3: Koronatuet ja yhteisöjen verotuksen poikkeusjärjestelyt ja toinen osa: Korona & verotus 2/3: Maskien ja koronatestien vähennyskelpoisuus.
Verohallinnon luontoisetupäätöstä on muutettu väliaikaisesti 31.12.2020 asti.
Ravintoetua voi käyttää aterian maksamisen lisäksi sen kuljettamisesta aiheutuvien kulujen kattamiseen. Ravintoedun määrään ja muihin ehtoihin ei ole tehty muutoksia. Työnantaja voi tarjota ravintoetuna enintään 10,70 euroa jokaista työssäolopäivää kohti.
Ruokakaupat ovat ottaneet myyntiin ravintoloiden valmistamia mukaan otettavia ruoka-annoksia. Ravintolan kaupalle myyntiin valmistama valmis ruoka-annos voidaan rinnastaa kaupan palvelutiskiltä ostettuun Take Away -annokseen. Sen voi siten maksaa ravintoedulla.
Työntekijä ei voi käyttää kuin yhden ravintoedun per päivä eli hän ei voi maksaa useamman päivän lounaita samana päivänä.
Kaikki palkansaajat saavat automaattisesti 750 euron tulonhankkimisvähennyksen. Jos työntekijällä on kuluja tätä enemmän, ne voi ilmoittaa tulonhankkimismenoina veroilmoituksessa.
Työhuonevähennys voidaan tehdä kaavamaisena työhuonevähennyksenä tai työtilasta aiheutuneina todellisina kuluina (esim. kalusteet), ei molempina.
Jos työntekijä lainaa työnantajalta kalusteita työkäyttöön eli niiden omistus säilyy työnantajalla, niistä ei synny työntekijälle veronalaista etua. Jos työnantaja hankkii työhuoneen kalusteita työntekijän omistukseen, kalusteiden käypä arvo on työntekijälle palkkaa, jonka työnantaja ilmoittaa tulorekisteriin.
Jos työntekijä tekee osan viikosta etätyötä, hän voi vähentää matkakuluina asunnon ja työpaikan väliset kustannukset vain niiltä päiviltä, jolloin hän käy työpaikalla.
Myös etätyöpäivät ovat tavallisia kotimaan työssäolopäiviä, joten silloin voi käyttää normaalisti työnantajan antamaa ravintoetua, esimerkiksi lounasseteleitä tai sähköisiä maksuvälineitä.
Jos työnantajan kanssa on sovittu, että työntekijä saa pitää esimerkiksi luontoisetuauton ja puhelimen myös lomautuksen aikana, edut arvostetaan luontoisetupäätöksen mukaisesti ja ne verotetaan työntekijän palkkana.
Pelkästä luontoisedusta ei voi toimittaa ennakonpidätystä. Tällöin palkasta maksetaan vain työnantajan sairausvakuutusmaksu. Jos työntekijä on saanut jossain kuussa pelkästään luontoisedun, mutta hänelle maksetaan vielä saman vuoden aikana rahapalkkaa, luontoisetu on otettava huomioon myöhemmin maksettavan rahapalkan ennakonpidätystä toimitettaessa.
Työntekijälle ei synny lomautusaikana veronalaista etua, jos hän maksaa eduista vähintään niiden luontoisetuarvoa vastaavan määrän. Etu on tällöinkin ilmoitettava tulorekisteriin.
Työnantajalla ei ole velvollisuutta tarjota henkilökuntaetuja lomautuksen aikana (pois lukien lakisääteinen työterveyshuolto). Jos työnantaja kuitenkin tarjoaa henkilökuntaetuja lomautetulle työntekijöille, etu on verovapaa samoin edellytyksin kuin työskenneltäessäkin.
Jotta esimerkiksi autoetua ei muodostu, auto ei saa olla työntekijän hallussa lomautuksen aikana. Pelkkä auton käyttämättömyys ei poista luontoisetua. Autoetu voidaan jättää huomioon ottamatta vain silloin, jos auto ei ole lomautuksen aikana palkansaajan hallussa/käytettävissä. Tämä tarkoittaa sitä, että työsuhdeauto tulee palauttaa työnantajalle. Jos autoa ei ole kuitenkaan poikkeusolosuhteissa mahdollista palauttaa työnantajalle, riittää, että työntekijä palauttaa auton avaimet työnantajalleen.
Kolmiosainen Korona & verotus -blogisarjamme päättyy toistaiseksi tähän.
Lähteet:
Verohallinto, 15.3.2021. Etätyö ja vähennykset
Verohallinto, 1.9.2020. Koronatilanne: Verohallinto tukee yrityksiä – lue ohjeet
Verohallinto, 13.11.2020. Korona – ohjeita henkilöasiakkaiden veroasioiden hoitamiseen
Verohallinto, 19.8.2020. Verohallinnon päätös vuodelta 2020 toimitettavassa verotuksessa noudatettavista luontoisetujen laskentaperusteista annetun päätöksen väliaikaisesta muuttamisesta
Aukioloajat: ma-to klo 8.30 - 16.00 pe klo 9.00 - 15.00. Kesäaikana pe suljettu. Korona-aikaan olemme osittain etätyössä.