Korona-ajan merkittävimpiä muutoksia työelämään on ollut Työterveyslaitoksen vanhemman tutkijan Virpi Ruohomäen (15.6.2020) mukaan työntekijöiden erittäin nopea siirtyminen etätöihin. Henkilöstöhallinnon palveluita tarjoavan Nepton Oy:n mukaan etätöiden määrä harppasi jopa 656 %, kun Uusimaa eristettiin keväällä 2020, ja kun ravintoloita ja julkisia tiloja suljettiin, kasvu normaaliaikaan verrattuna oli jo 687 %. Dataa on kerätty lähes 400 yrityksen ja 50 000 työntekijän todellisista sähköisistä työaikakirjauksista. Työt ovat siis siirtyneet enenemässä määrin kotikonttoreille, vaan seuraavatko työtapaturmavakuutukset kotikynnyksen yli? Kuka korvaa, kun etätyöntekijä loukkaantuu taukojumpan aikana tai työkone hajoaa käsiin?
Takana oli kaksi tuntia Teams-kokouksia. Kun vuolassanainen kollega aloitti monologinsa, suljin kameran ja käytin tilaisuuden hyödykseni tekemällä rauhallisia venytyksiä ja jumppaliikkeitä. Perheen teini oli jättänyt reppunsa lojumaan lattialle. Kompastuin ja mursin oikean ranteen. Korvaako työnantajan vakuutus onnettomuutta?
Mistä korvattaisiin? Työnantajan työtapaturma- ja ammattitautilain mukaisesta vapaa-ajan ryhmätapaturmavakuutuksesta tai etätyövakuutuksesta TAI työntekijän omasta yksityisestä tapaturmavakuutuksesta.
Lähdin etäpäivänä kauppaan ostamaan lounasta. Esimies soittaa omaan matkapuhelimeeni (työpuhelin jäi kotiin) ollessani matkalla. Puhelin putoaa kuralätäkköön ja mykistyy. Korvaako työnantajan vakuutus puhelimeni?
Mistä korvattaisiin? Työntekijän oma kotivakuutus korvaa yleensä tällaisen vahingon eikä työnantajan vakuutusta ei juuri käytetä.
Olen tehnyt pitkiä etätyöpäiviä koko koronan ajan. Ergonomia on ollut vähän niin ja näin, ja nyt alaselän kipu on käynyt lähes sietämättömäksi ja hartiat ovat pahasti jumissa. Korvaako työnantajan vakuutus nekin hoidot, joita ei ole tarjolla työterveyshuollossa?
Mistä korvattaisiin? Mikäli työnantaja on valinnut henkilöstölleen laajan työterveyden, fysioterapian saattaa saada työterveyshuollon kautta. Yksityisistä sairauskuluvakuutuksista ei yleensä korvata fysikaalista hoitoa, mutta vakuutusyhtiöt suosittelevat selvittämään asian tapauskohtaisesti.
Minulla on työnantajan hankkima läppäri, jolla teen etätöitä. Kun kytkin sen johdon jatkojohdolla pistokkeeseen, kone hajosi täysin. Myöhemmin paljastui, että jatkojohto oli viallinen. Voinko olettaa, että työnantaja on vakuuttanut työkoneet vai pitääkö minun selvittää tällaista omasta kotivakuutuksestani?
Mistä korvattaisiin? Jos työnantaja on vakuuttanut irtaimen käyttöomaisuuden vaihtelevilla paikoilla, siis myös etätöissä, korvausta voidaan hakea työnantajan esinevakuutuksesta myös kotona sattuneesta vahingosta. Vakuutuksen on oltava silloin riittävän laaja, toisin sanoen mukana on silloin myös ns. rikkovakuutus.
Tilastokeskuksen vuoden 2018 työolotutkimuksen mukaan 90 prosenttia palkansaajista käyttää työssään digitaalisia sovelluksia, digilisaation voidaan siis sanoa läpäisseen suomalaisen työelämän. Valtiovarainministeriön ja sosiaali- ja terveysministeriön etätyösuosituksen vaikutusarvion mukaan valtiolla lähes 70 prosenttia ja työmarkkinoilla yleisesti 59 prosenttia teki keväällä etätöitä. Samaan aikaan sairauspoissaolot ovat vähentyneet etätyösuosituksen myötä yleisesti ainakin 30 prosenttia ja valtiolla lähes 50 prosenttia. Loogista – etätöissä kohdataan vähemmän ihmisiä ja altistutaan siten vähemmän flunssa- ja muille pöpöille. Sairastamisen ja työskentelyn rajat kotona hämärtyvät johtaen monen kohdalla töiden tekoon myös kipeänä. Sivujuonteena tarinassa: Työmatkojen väheneminen on tuonut säästöjä työnantajille, mutta kurittanut liikenteenharjoittajia, konferenssijärjestäjiä ja majoitustoimijoita. Kustannussäästön valtiolle arvioidaan olevan noin 100 miljoonaa euroa.
Lue lisää:
Taloustaito. Kirsi Riipinen, 22.1.2021. Kuka korvaa, kun etätyössä sattuu?
Tilastokeskus, tiedote 11.12.2019. Digilisaatio on läpäissyt suomalaisen työelämän.
Tilastokeskuksen Tieto&Trendit-blogi. Hanna Sutela, 26.10.2020. Etätyö vähentää sairauspoissaoloja – mutta lisää sairaana työskentelyä.
Työterveyslaitos. Virpi Ruohomäki, 15.6.2020. Miljoona suomalaista loikkasi etätöihin.
YLE Uutiset (STT), 24.10.2020. Valtiolla sairauspoissaolot vähentyneet lähes 50 prosentilla – tällaisia vaikutuksia laajalla etätyösuosituksella on ollut
Aukioloajat: ma-to klo 8.30 - 16.00 pe klo 9.00 - 15.00. Kesäaikana pe suljettu. Korona-aikaan olemme osittain etätyössä.