Blogi

Vahingot etätöissä – kuka korvaa? 4 esimerkkiä, 4 vakuutusyhtiön kannanottoja

Korona-ajan merkittävimpiä muutoksia työelämään on ollut Työterveyslaitoksen vanhemman tutkijan Virpi Ruohomäen (15.6.2020) mukaan työntekijöiden erittäin nopea siirtyminen etätöihin. Henkilöstöhallinnon palveluita tarjoavan Nepton Oy:n mukaan etätöiden määrä harppasi jopa 656 %, kun Uusimaa eristettiin keväällä 2020, ja kun ravintoloita ja julkisia tiloja suljettiin, kasvu normaaliaikaan verrattuna oli jo 687 %. Dataa on kerätty lähes 400 yrityksen ja 50 000 työntekijän todellisista sähköisistä työaikakirjauksista. Työt ovat siis siirtyneet enenemässä määrin kotikonttoreille, vaan seuraavatko työtapaturmavakuutukset kotikynnyksen yli? Kuka korvaa, kun etätyöntekijä loukkaantuu taukojumpan aikana tai työkone hajoaa käsiin?

työtapaturma vakuutus vahinkovakuutus tapaturmavakuutus esinevahinko

Korvaako työnantajan vakuutus vai ei? – Neljä vahinkotilannetta etätöissä

VAHINKO 1: Loukkaantuminen taukojumpan aikana.

Takana oli kaksi tuntia Teams-kokouksia. Kun vuolassanainen kollega aloitti monologinsa, suljin kameran ja käytin tilaisuuden hyödykseni tekemällä rauhallisia venytyksiä ja jumppaliikkeitä. Perheen teini oli jättänyt reppunsa lojumaan lattialle. Kompastuin ja mursin oikean ranteen. Korvaako työnantajan vakuutus onnettomuutta?

 • Turva: Vaikka taukojumppa on tärkeää, etätyöpäivän aikana se katsotaan vapaa-ajaksi. Reppuun kaatuminen jumpatessa ei liity työn tekemiseen, toisin sanoen lakisääteinen työnantajan tapaturmavakuutus ei korvaa onnettomuutta.
 • LähiTapiola: Todennäköisesti ranteen murtumista ei korvata työtapaturmana, sillä jumppaaminen ei ole työntekoon liittyvää.
 • Fennia: Tällaisessa tapauksessa työnantajan lakisääteinen tapaturmavakuutus ei korvaa vahinkoa. Etätyövakuutus on voimassa taukojumpassa, mutta ei urheilutoiminnassa.
 • Pohjola Vakuutus: Tässä tilanteessa venyttely ei liity työtehtävään siitäkään huolimatta, että samalla tehdään töitä. Työnantajan pakollinen vakuutus ei tätä korvaa.

Mistä korvattaisiin?  Työnantajan työtapaturma- ja ammattitautilain mukaisesta vapaa-ajan ryhmätapaturmavakuutuksesta tai etätyövakuutuksesta TAI työntekijän omasta yksityisestä tapaturmavakuutuksesta.

VAHINKO 2: Puhelin päätyy kuralammikkoon. 

Lähdin etäpäivänä kauppaan ostamaan lounasta. Esimies soittaa omaan matkapuhelimeeni (työpuhelin jäi kotiin) ollessani matkalla. Puhelin putoaa kuralätäkköön ja mykistyy. Korvaako työnantajan vakuutus puhelimeni?

 • Turva: Työnantajan lakisääteinen tapaturmavakuutus ei kata kaupassakäyntiä etätyöpäivän aikana. Se korvaa muutoinkin hyvin rajatusti esinevahinkoja. Korvattaviin esinevahinkoihin kuuluvat tapaturman yhteydessä rikkoutuneet silmälasit, kuulokojeet, tukisidokset ja -liivit sekä tekojäsenet, -nivelet ja -elimet. Puhelimen ja läppärin rikkoutumista ei korvata lakisääteisestä tapaturmavakuutuksesta. Tällaista esinevahinkoa ei korvata myöskään vapaaehtoisesta vapaa-ajan ryhmätapaturmavakuutuksesta tai etätyövakuutuksesta. Jos yritys on yritysvakuutuksella vakuuttanut irtaimen käyttöomaisuuden, työntekijän henkilökohtaisia varusteita on vakuutettuna enintään 500 euroon saakka.
 • LähiTapiola: Lakisääteisestä työtapaturvavakuutuksesta ei korvata pelkkiä esinevahinkoja.
 • Fennia: Omaisuusvakuutuksella vakuutuksenottaja turvaa omaa omaisuuttaan eli työnantajan vakuutuksella katetaan työnantajan omaisuudelle tapahtuvat vahingot.
 • Pohjola Vakuutus: Pääsääntö on, että työnantajan vakuutus korvaa vain työnantajan omaisuutta – vaikka omalla välineellä tehtäisiin töitä eli tässä tapauksessa puhuttaisiin työpuhelua.

Mistä korvattaisiin?  Työntekijän oma kotivakuutus korvaa yleensä tällaisen vahingon eikä työnantajan vakuutusta ei juuri käytetä.

työtapaturma vakuutus esinevahinko

VAHINKO 3: Huonon työergonomian aiheuttamat kivut. 

Olen tehnyt pitkiä etätyöpäiviä koko koronan ajan. Ergonomia on ollut vähän niin ja näin, ja nyt alaselän kipu on käynyt lähes sietämättömäksi ja hartiat ovat pahasti jumissa. Korvaako työnantajan vakuutus nekin hoidot, joita ei ole tarjolla työterveyshuollossa?

 • Turva: Työnantajan lakisääteinen vakuutus on tapaturmavakuutus, mutta siitä voidaan korvata niin sanottu työliikekipeytyminen. Pitemmän ajan kuluessa aiheutuneita, huonosta ergonomiasta johtuvia kipeytymisiä vakuutus ei korvaa. Niitä ei korvata myöskään vapaa-ajan ryhmätapaturmavakuutuksesta. Vapaaehtoisen etätyövakuutuksen osalta vakuutusehdoissa saattaa olla eroavaisuuksia, mutta tällaista kipeytymistä ei yleensä korvattaisi siitäkään.
 • LähiTapiola: Kyseessä ei ole työtapaturma- ja ammattitautilain mukaan korvattava vahinkotapahtuma.
 • Fennia: Vaivan aiheuttaja ei tässä tapauksessa ole tapaturma, vaan huono ergonomia. Tätä ei korvattaisi lakisääteisestä työnantajan vakuutuksesta, koska kyseessä ei ole työtapaturma eikä ammattitauti.
 • Pohjola Vakuutus: Kyseessä ei ole äkillinen tapaturma, joten jotta tähän saisi korvauksia, työnantajalla tulisi olla henkilöstöään varten sairauskuluvakuutus.

Mistä korvattaisiin?  Mikäli työnantaja on valinnut henkilöstölleen laajan työterveyden, fysioterapian saattaa saada työterveyshuollon kautta. Yksityisistä sairauskuluvakuutuksista ei yleensä korvata fysikaalista hoitoa, mutta vakuutusyhtiöt suosittelevat selvittämään asian tapauskohtaisesti.

VAHINKO 4: Työläppäri hajoaa. 

Minulla on työnantajan hankkima läppäri, jolla teen etätöitä. Kun kytkin sen johdon jatkojohdolla pistokkeeseen, kone hajosi täysin. Myöhemmin paljastui, että jatkojohto oli viallinen. Voinko olettaa, että työnantaja on vakuuttanut työkoneet vai pitääkö minun selvittää tällaista omasta kotivakuutuksestani?

 • Turva: Työnantajan lakisääteinen tapaturmavakuutus, siihen liitetty vapaa-ajan tapaturmavakuutuksen laajennus tai etätyövakuutus ei korvaa työnantajan koneen rikkoutumista.
 • LähiTapiola: Useimmilla työnantajilla on ohjeet tilanteisiin, joissa työpuhelin tai -tietokone rikkoontuu. Työntekijän kannattaa olla yhteydessä työnantajaan ja selvittää, miten rikkoutunut laite korjataan tai vaihdetaan.
 • Fennia: Yleensä työnantaja on vakuuttanut henkilöstönsä työkoneet, ja asian selvittely kannattaa aloittaa sieltä. Kotivakuutus ei korvaa työnantajan omaisuutta.
 • Pohjola Vakuutus: Jos kyseessä on työntekijän lievä huolimattomuus – kuten tässä tapauksessa – työntekijä ei ole korvausvelvollinen. Työnantajan hankkima vakuutus korvaisi koneen. Ja vaikka työnantajalla ei olisi vakuutusta, kone menisi silti tällaisessa tapauksessa työnantajan piikkiin. Työnantajan laitteiden rikkoutumisten rajaukset ovat joskus hankalia tilanteita, sillä työnantajan velvollisuus ei ole korvata mitä tahansa.

Mistä korvattaisiin?  Jos työnantaja on vakuuttanut irtaimen käyttöomaisuuden vaihtelevilla paikoilla, siis myös etätöissä, korvausta voidaan hakea työnantajan esinevakuutuksesta myös kotona sattuneesta vahingosta. Vakuutuksen on oltava silloin riittävän laaja, toisin sanoen mukana on silloin myös ns. rikkovakuutus.

Etätyö vähentää sairauspoissaoloja – mutta lisää sairaana työskentelyä

Tilastokeskuksen vuoden 2018 työolotutkimuksen mukaan 90 prosenttia palkansaajista käyttää työssään digitaalisia sovelluksia, digilisaation voidaan siis sanoa läpäisseen suomalaisen työelämän. Valtiovarainministeriön ja sosiaali- ja terveysministeriön etätyö­suosituksen vaikutusarvion mukaan valtiolla lähes 70 prosenttia ja työmarkkinoilla yleisesti 59 prosenttia teki keväällä etätöitä. Samaan aikaan sairaus­poissaolot ovat vähentyneet etätyö­suosituksen myötä yleisesti ainakin 30 prosenttia ja valtiolla lähes 50 prosenttia. Loogista – etätöissä kohdataan vähemmän ihmisiä ja altistutaan siten vähemmän flunssa- ja muille pöpöille. Sairastamisen ja työskentelyn rajat kotona hämärtyvät johtaen monen kohdalla töiden tekoon myös kipeänä. Sivujuonteena tarinassa: Työmatkojen väheneminen on tuonut säästöjä työnantajille, mutta kurittanut liikenteenharjoittajia, konferenssijärjestäjiä ja majoitustoimijoita. Kustannussäästön valtiolle arvioidaan olevan noin 100 miljoonaa euroa.

 

Lue lisää:

Taloustaito. Kirsi Riipinen, 22.1.2021. Kuka korvaa, kun etätyössä sattuu? 

Tilastokeskus, tiedote 11.12.2019. Digilisaatio on läpäissyt suomalaisen työelämän.

Tilastokeskuksen Tieto&Trendit-blogi. Hanna Sutela, 26.10.2020. Etätyö vähentää sairauspoissaoloja – mutta lisää sairaana työskentelyä.

Työterveyslaitos. Virpi Ruohomäki, 15.6.2020. Miljoona suomalaista loikkasi etätöihin.

YLE Uutiset (STT), 24.10.2020. Valtiolla sairauspoissaolot vähentyneet lähes 50 prosentilla – tällaisia vaikutuksia laajalla etätyösuosituksella on ollut

Aukioloajat: ma-to klo 8.30 - 16.00 pe klo 9.00 - 15.00. Kesäaikana pe suljettu. Korona-aikaan olemme osittain etätyössä.